I går fant jeg en ny kake på Rema 1000 vika i Namsos. Vel den var ny for meg iallefall. Smaken var ganske god, ikke fullt så søt som den ser ut. Det eneste problemet var å få med nøttebunnen under. Men så absolutt en kake man kan ha i fryseren:)
onsdag 9. mai 2012
Almondy ny kake
I går fant jeg en ny kake på Rema 1000 vika i Namsos. Vel den var ny for meg iallefall. Smaken var ganske god, ikke fullt så søt som den ser ut. Det eneste problemet var å få med nøttebunnen under. Men så absolutt en kake man kan ha i fryseren:)
tirsdag 8. mai 2012
Franske baguetter
Baguetter
Hver gang jeg reiser til Frankrike er jeg omringet av baguetter. Du ser mennesker hvor det må være med en baguette eller flere fra tidlig morgen til middags tid. De smaker vist kjempe godt både til frokost, lunsj og middag. Og de beste får du kjøpt direkte fra de små bakeriene rundt omkring i landet. Baguetter er en fransk spesialitet og er et hvitt langt brød med sprø skorpe og myk luftig kjerne. Her skjærer de den ikke opp i fine stykker, men river biter av det og spiser det gjerne som det er, med smør eller syltetøy til frokost. Til lunsj eller middag gjerne som tilbehør eller de deler den på langs og fyller med hva det skal være. Det har vært vanskelig å finne glutenfrie tilbud i Frankrike, men det har kommet mer og mer på supermarkedene, men om baguetter er å oppdrive ferske til baker har jeg enda til gode å finne.Info fra
http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/baguetter/
En standard baguette er fem - seks centimeter bred og tre - fire centimeter høy, og opptil en meter lang. I Frankrike spiser en gjerne baguetter som tilbehør til frokost, lunsj og middag. For å holde god standard på baguettene avholdes det årlig en konkurranse i Paris, hvor vinneren i tillegg til ære og berømmelse blir offisiell baguetteleverandør til det franske presidentpalasset påfølgende år.
En ny dag for med nye muligheter
Det ble prøvd å bake forskjellig i helga, men på en eller annen måte havnet det meste i søpla! Alt gikk skjeis. Vel kan vel skje den best, håper jeg. Fikk meg ny ovn for ca en måned siden og vi har ikke helt blitt bestevenner enda når det gjelder kaker, men vi begynner å finne tonen når det gjelder gjærbakst og det er jo alltids noe. Må sette i gang med noe brødbakst i løpe av morgen dagen, men har lyst til å prøve noe nytt. Har ikke helt funnet ut akkurt hva enda. Men forhåpeentligvis feiler jeg ikke like mye som i helga;) Ønsk meg lykke til så skal jeg muligens komme med en ny oppskrift i morgen.
Mona
Mona
torsdag 3. mai 2012
Red velvet cake
Å herlige vår! Her har vi kommet til 3 mai og her snør det og er hvitt ute. Huff, hvor jeg gleder meg til vi endelig kommer godt i gang med våren. Men det er en god unnskyldning for å kose seg på kjøkkenet. Så dagens oppdrag blir å begynne på denne herligheten. Bilder kommer etterhvert som kaken blir ferdig.
Red velvet cake eller Rosa fløyelskake som kaken blir oversatt med her. Ser ut som en herlig kake fylt med herlig smak. Den er utrolig lekker med den fine, uvante rød/rosa fargen.
Jeg har ventet leeeeenge på den store anledningen til å bake denne kaken, men av flere årsaker har anledningen uteblitt. Men så kom anledningen jeg hadde ventet på! Konfirmasjon, men så ville de jeg skulle lage allergikake så min sønn kunne spise noe å. Hmm da tenkte jeg at jeg måtte lage 2;)
For så for meg at dette kunne bli litt vanskelig uten egg, glutenfri, melkefri osv. Så jeg bestemte meg for å lage en "vanlig" glutenfri først og så prøve den uten egg/glutenfri neste dag?? Får se hva jeg får tid til og om den første blir god:D
Denne oppskriften er hentet fra Tara smak nr.3 mai 2012
Du trenger:
125g mykt smør
1 ts vaniljeekstrakt
330g sukker
2 egg
225g hvetemel (Semper mix)
2 ss maisennamel (ble helt glemt av meg, men det gikk bra likevel.)
2 ss kakaopulver
2,5 dl skummetmelk (rismelk) rørt ut med 1 ss sitronsaft. (La stå 5 min)
1 ss rosa konditorfarge(Wilton, vanlig blir for lite farge. Ser at enkelte har i 6!! røde med konditorfarge)
1 ts hvit edikk
1 ts natron
50g kokos
Mascarponeglasur:
250g myk naturell kremost
160g melis, siktet
1 ts vaniljeekstrakt
250g mascarponeost
3 dl kremfløte, lett pisket
Slik gjør du det:
1 Sett ovnen på 180 grader(160grader med vifte). Smør to ca.22 cm runde former. Klipp til å dekk bunn og sider med bakepapir.
2.Miks smør, vaniljeekstrakt, sukker og egg luftig. Sikt inn mel og kakao, tilsett sitron melken rørt ut med konditorfarge. Bland godt.
3.HA edikk og natron i en kopp, la det bruse litt, og bland i deigen. Fordel deigen i to former.
4. Stek kakene i ca. 25 min. La dem avkjøles i formeni ca 10 min før de hvelves ut og avkjøles på rist. Pakk kake bunnene inn plastfolie, sett dem i fryseren i 40 min.
5. Glasur: Rør ost, mascarpone, sukker og vaniljeekstrakt glatt. Stivpisk fløten, og bland med ostekremen.
6. Del kakebunnene i to. Legg et av lagene på et serveringefat med skjæreflaten opp, og fordel ca 1/6 del av glasuren over. Gjenta tre ganger til, og fordel resten av glasuren oppå og rundtkaken. Dryss revet kokosnøtt over og server.
Da har jeg oppskriften så da er det bare å dra på kjøkkenet og finne frem hva jeg har og hva jeg må eventuelt ut og handle. Kremen har jeg ikke alt jeg trenger til, men tror nok jeg har det som skal til for kaken.
Da var første del unnagjort, men var litt vel ivrig i vispingen så dette blir en prøve kake:) Jaja da får vi spise litt før søndag å da:D
Nå blir det middag, før pyntinge tar til. Da ble den pyntet og halve kaken ble fortært, selv om den sank sammen litt til meg hadde det ikke gjort noe for den skal pyntes MYE med krem. Nydelig godt,men kan være greit å vite at det lønner seg å stoppe etter ett stykke... Ganske så powerful gitt:)
Litt smaking må til når mamma prøver ut kake:)
Red velvet cake eller Rosa fløyelskake som kaken blir oversatt med her. Ser ut som en herlig kake fylt med herlig smak. Den er utrolig lekker med den fine, uvante rød/rosa fargen.
Jeg har ventet leeeeenge på den store anledningen til å bake denne kaken, men av flere årsaker har anledningen uteblitt. Men så kom anledningen jeg hadde ventet på! Konfirmasjon, men så ville de jeg skulle lage allergikake så min sønn kunne spise noe å. Hmm da tenkte jeg at jeg måtte lage 2;)
For så for meg at dette kunne bli litt vanskelig uten egg, glutenfri, melkefri osv. Så jeg bestemte meg for å lage en "vanlig" glutenfri først og så prøve den uten egg/glutenfri neste dag?? Får se hva jeg får tid til og om den første blir god:D
Denne oppskriften er hentet fra Tara smak nr.3 mai 2012
Red velvet cake
Du trenger:
125g mykt smør
1 ts vaniljeekstrakt
330g sukker
2 egg
225g hvetemel (Semper mix)
2 ss maisennamel (ble helt glemt av meg, men det gikk bra likevel.)
2 ss kakaopulver
2,5 dl skummetmelk (rismelk) rørt ut med 1 ss sitronsaft. (La stå 5 min)
1 ss rosa konditorfarge(Wilton, vanlig blir for lite farge. Ser at enkelte har i 6!! røde med konditorfarge)
1 ts hvit edikk
1 ts natron
50g kokos
Mascarponeglasur:
250g myk naturell kremost
160g melis, siktet
1 ts vaniljeekstrakt
250g mascarponeost
3 dl kremfløte, lett pisket
Slik gjør du det:
1 Sett ovnen på 180 grader(160grader med vifte). Smør to ca.22 cm runde former. Klipp til å dekk bunn og sider med bakepapir.
2.Miks smør, vaniljeekstrakt, sukker og egg luftig. Sikt inn mel og kakao, tilsett sitron melken rørt ut med konditorfarge. Bland godt.
3.HA edikk og natron i en kopp, la det bruse litt, og bland i deigen. Fordel deigen i to former.
4. Stek kakene i ca. 25 min. La dem avkjøles i formeni ca 10 min før de hvelves ut og avkjøles på rist. Pakk kake bunnene inn plastfolie, sett dem i fryseren i 40 min.
5. Glasur: Rør ost, mascarpone, sukker og vaniljeekstrakt glatt. Stivpisk fløten, og bland med ostekremen.
6. Del kakebunnene i to. Legg et av lagene på et serveringefat med skjæreflaten opp, og fordel ca 1/6 del av glasuren over. Gjenta tre ganger til, og fordel resten av glasuren oppå og rundtkaken. Dryss revet kokosnøtt over og server.
Da har jeg oppskriften så da er det bare å dra på kjøkkenet og finne frem hva jeg har og hva jeg må eventuelt ut og handle. Kremen har jeg ikke alt jeg trenger til, men tror nok jeg har det som skal til for kaken.
Da var første del unnagjort, men var litt vel ivrig i vispingen så dette blir en prøve kake:) Jaja da får vi spise litt før søndag å da:D
Nå blir det middag, før pyntinge tar til. Da ble den pyntet og halve kaken ble fortært, selv om den sank sammen litt til meg hadde det ikke gjort noe for den skal pyntes MYE med krem. Nydelig godt,men kan være greit å vite at det lønner seg å stoppe etter ett stykke... Ganske så powerful gitt:)
onsdag 2. mai 2012
Landkylling med trøffelbechamel og asparges
Tara smak datt ned i postkassen min og jeg var henrykt. Sååå mye godt, men så lite tid og lage det på. Etter å ha vært i gormet land noen hektiske halvtimer var jeg tilbake til mitt helt vanlige kjøkken med mitt helt vanlige utvalg av ingredienser og en nokså slunken lommebok, som ikke ville tillate de største innkjøp. Men kylling hadde jeg, aasparges, trøffelolje og vips da kunne jeg jo prøve meg på denne fancy oppskriften.
2 store kyllingfileter med skinn (a ca 350g) Man tar hva man har -så her ble det uten skinn
1 ss + 1ss smør
salt og nykvernet svart pepper
1 dl tørr hvitvin (Her jukset vi med stil- hvitvinsedikk+eplejuice:))
200g sopp, gjerne aromasopp
Maryland cookies
I sin tid på Levanger bodde jeg en gang i et kollektiv med bare damer/jenter. En av jentene hadde tidligere vært au-pair i USA og tok med seg denne oppskriften hjem. Og da hun hadde prøvd med semper white mix sa hun selv at de faktisk var bedre glutenfrie enn med vanlig hvetemel. Denne oppskrifter har vært med meg i mange år og er en av favorittene. Skal legge ut bilder en annen gang:)
2 egg
1 dl sukker
1 dl brunt sukker/demerera sukker
200 g smør (margarin)
4 dl semper white mix
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1/2 plate sjokolade
Bland sukker sammen med smøret. Skal bli hvitt. I smøret blander du i et og et egg om gangen.
Hakk sjokoladen i små biter, bland alt sammen.
Legg røra på med to teskjeer på et bakepapirkledd stekeplate. Stek det midt i ovnen på 180grader i 10 -12 min.
NB!! Husk å ha god plass mellom kakene da de flyter utover i ovnen. Avkjøles på rist.
2 egg
1 dl sukker
1 dl brunt sukker/demerera sukker
200 g smør (margarin)
4 dl semper white mix
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1/2 plate sjokolade
Bland sukker sammen med smøret. Skal bli hvitt. I smøret blander du i et og et egg om gangen.
Hakk sjokoladen i små biter, bland alt sammen.
Legg røra på med to teskjeer på et bakepapirkledd stekeplate. Stek det midt i ovnen på 180grader i 10 -12 min.
NB!! Husk å ha god plass mellom kakene da de flyter utover i ovnen. Avkjøles på rist.
Tortillas, glutenfrie
Tortillas
7 1/2 dl semper (450 - 500g) (fin mix, eller mix well basis mjøl for deg som ikke tåler melk)
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss smør (blå soft for deg som ikke tåler melk)
2 1/2 dl lunkent vann
Tilberedning
Bland mel, salt og bakepulver.
Smuldre fettet i melet.
Bland inn vannet gradvis.
Kna deigen godt i maskina eller for hånd, og del den opp i 10-12 små emner og form til boller. Dekk til og la dem hvile 15 minutter.
NB! pass på at deigen ikke blir alt for tørr:)
Kjevle ut bollene til lefser i passe størrelse (ca 15-20 cm), på en melet flate.
Stek dem på en usmurt jernpstekepanne eller takke, på sterk varme.
De er ferdige når de er gylne, da skal de fremdeles være myke. Legg dem i en stabel innpakket i aluminiumsfolie mens du steker.
I dag valgte jeg å fylle de med ost og kjøttdeig med taco pulver. Deretter i ovnen på 200 grader i ca 20 min. Da ble de Quesadillas. Queso betyr vist ost, så da må vel det være med:))
Kunne ha fylt med mere fancy mexicanske smaker, men var ikke så mye å velge mellom i dag. Godt ble det nå likevel.
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss smør (blå soft for deg som ikke tåler melk)
2 1/2 dl lunkent vann
Tilberedning
Smuldre fettet i melet.
Bland inn vannet gradvis.
Kna deigen godt i maskina eller for hånd, og del den opp i 10-12 små emner og form til boller. Dekk til og la dem hvile 15 minutter.
NB! pass på at deigen ikke blir alt for tørr:)
Kjevle ut bollene til lefser i passe størrelse (ca 15-20 cm), på en melet flate.
Stek dem på en usmurt jernpstekepanne eller takke, på sterk varme.
De er ferdige når de er gylne, da skal de fremdeles være myke. Legg dem i en stabel innpakket i aluminiumsfolie mens du steker.
I dag valgte jeg å fylle de med ost og kjøttdeig med taco pulver. Deretter i ovnen på 200 grader i ca 20 min. Da ble de Quesadillas. Queso betyr vist ost, så da må vel det være med:))
Kunne ha fylt med mere fancy mexicanske smaker, men var ikke så mye å velge mellom i dag. Godt ble det nå likevel.
tirsdag 1. mai 2012
Semifreddo
Denne oppskriften mener jeg at jeg fant på dagbladet sine sider.
Ingredienser:
Nøtter
150 g nøtter, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter og flere
200 g sukker
Ingredienser:
Nøtter
150 g nøtter, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter og flere
200 g sukker
solsikkeolje, eller annen nøytral olje til
pensling
Semifreddo
1 stk vaniljestang
4 stk eggeplomme
4 ss sukker
4 stk eggehviter
0,5 ts salt
3 dl kremfløte (Jeg brukte lactosefri kremfløte)
Fremgangsmåte:
Nøtter
På et fat eller ildfast form, smør på solsikkeolje (for at ikke nøttene skal sette seg fast).
Ha nøttene i en tørr stekepanne på middels varme. Dytt litt rundt på dem underveis. Når de er ristet ferdig, ha i sukkeret. La det smelte mens du forsiktig rører rundt. Når det er en lys og jevn karamellfarge har du alt sammen over på det oljede fatet. La det ligge til det stivner.
Når det er stivt, knekk det opp i biter. Kjør karamellnøttene i en kjøkkenmaskin. Pass på at det ikke blir helt pulverisert. Eller hvis du har en mortell kan du bruke den.
Semifreddo
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle med eggeplommene. Pisk dette med fire spiseskjeer sukker til det blir hvitt. Ha i kald kremfløte og pisk til det blir tykt.
Lurer på om det kan være likeså greit å vispe kremen for seg selv først?
Ha eggehvitene i en annen, helt ren bolle. Pisk dem stive med litt salt. Vend forsiktig eggehvitene inn i eggeplommeblandingen. Bland inn nøttene, men spar litt til pynt.
Du kan ha alt i en bolle og sette i fryseren. Men, det er enklere å det over i serveringsglass eller boller som du setter i fryseren i ca 30 minutter før servering. Eller du kan fryse den helt og ta den opp litt før du skal servere den slik at den blir halv frossen når den skal serveres.
Nydelig godt var det iallefall:)
Bilde kommer etterhvert.
Semifreddo
1 stk vaniljestang
4 stk eggeplomme
4 ss sukker
4 stk eggehviter
0,5 ts salt
3 dl kremfløte (Jeg brukte lactosefri kremfløte)
Fremgangsmåte:
Nøtter
På et fat eller ildfast form, smør på solsikkeolje (for at ikke nøttene skal sette seg fast).
Ha nøttene i en tørr stekepanne på middels varme. Dytt litt rundt på dem underveis. Når de er ristet ferdig, ha i sukkeret. La det smelte mens du forsiktig rører rundt. Når det er en lys og jevn karamellfarge har du alt sammen over på det oljede fatet. La det ligge til det stivner.
Når det er stivt, knekk det opp i biter. Kjør karamellnøttene i en kjøkkenmaskin. Pass på at det ikke blir helt pulverisert. Eller hvis du har en mortell kan du bruke den.
Semifreddo
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle med eggeplommene. Pisk dette med fire spiseskjeer sukker til det blir hvitt. Ha i kald kremfløte og pisk til det blir tykt.
Lurer på om det kan være likeså greit å vispe kremen for seg selv først?
Ha eggehvitene i en annen, helt ren bolle. Pisk dem stive med litt salt. Vend forsiktig eggehvitene inn i eggeplommeblandingen. Bland inn nøttene, men spar litt til pynt.
Du kan ha alt i en bolle og sette i fryseren. Men, det er enklere å det over i serveringsglass eller boller som du setter i fryseren i ca 30 minutter før servering. Eller du kan fryse den helt og ta den opp litt før du skal servere den slik at den blir halv frossen når den skal serveres.
Nydelig godt var det iallefall:)
Bilde kommer etterhvert.
Bruschetta
Bruschetta
4 porsjonerIngredienser:
4 skiver brød, gjerne loff. (Bedre hvis det er litt "gammelt" brød.) Jeg brukte chibatta.
1 båt hvitløk
4 ss olivenolje til pensling
2 ss olivenolje
16 stk cherrytomat eller to store tomater
2 ts grovt salt
¼ potte frisk basilikum
1 fedd hvitløk
pepper
1/2 løk, smaker best med rød løk.
Fremgangsmåte:
Del hvitløksbåten i to og gni dem over brødskivene.
Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem til de har fått en gylden stekeskorpe.
Eller du kan ha olje i panna og legge brødene oppi. Og ha gni hvitløk over når brødskiva er varm. Pass på at du ikke har for høy varme på for da kan den fort bli svart:(
Bland sammen tomat med basilikum, en halv løk, litt olivenolje, litt hvitløk og smak til med salt og pepper.
Server gjerne som en forrett. Ha gjerne spekemat ved siden av.
Bildet kommer så snart "middagen" er ferdig;)
Bon appetitt.
Glutenfrie pølsebrød
1 mai og nydelig grill vær. Vel skulle vist bli det iallefall. Temperaturen nærmer seg 8 grader. Vi har bestemt oss for å dra å grille i dag, så i går ble både engangsgrill og pølser handlet inn. Sammen med rekesalat, potetsalat, agurkmiks og forskjellig drikke. Så var det og se i frysedisken, som på et underligvis inneholder mindre og mindre glutenfritt. Og gjett hva? Ingen pølsebrød igjen der gitt. Jaja da var det bare å finne frem min beste kjøkkenvenn Kenwood major. Han har reddet meg unna mangt en krise.
Innbiller meg at denne oppskriften ikke er så ulik den glutenfrie mini baguetterne. I allefall er denne oppskriften tatt ut fra Familiekokeboka og boka anbefales virkelig. For her er det over 800 oppskrifter og alt er fint delt inn i kapitel over f.eks kylling, salat, brød osv. Dette er like greit å bruke som et oppslagsverk som til å finne gode oppskrifter. Jeg gjorde om oppskriften litt for at den skulle være bedre til glutenfritt mel, da denne kokeboken ikke er laget med tanke på glutenfritt kosthold.
Oppskriften:
3,5 dl blanding av melk og vann(brukte her rismelk)
2 ss olivenolje
500 g mel semper white (hold igjen litt)
1 ts salt
25 g gjær
1ss fiberhusk(står ikke i orginal oppskriften)
melk til pensling
sesamfrø
Rør ut gjæren i lunket vann/melk og bland inn fiberhusk. La stå i ca 10 min.
Bland alt i kjøkken maskina og la den holde på i ca 10 min. Pass på at deigen slipper kroken, bedre den blir for løs enn for hard. Ha i litt mer melk/vann mens maskina går hvis den blir for hard.
Dekk bollen og la heve til dobbel størrelse.
Deigen skal være fuktig. Del den i små flate evner i passende størrelser og legges på bakebrett. Pensle med melk og dryss over sesamfrø. La heve til dobbel størrelse. Sprut litt vann over like før du har de i ovnen. Stekes ved 220 i ca ti min. til de har fått fin farge. Avkjøl på rist.
Bon apetitt:D
Abonner på:
Innlegg (Atom)