onsdag 24. juli 2013

Sommerkake uten melk og gluten

Drømme seg bort i kake bøker er jammen lett, men å bestemme seg for hvilken som står for tur er verre. Denne gangen falt fristelsen for å lage en fruktkake. Denne fant jeg også i "Den store kakeboken" masse godt å la seg friste av her. I og med at gutten min ikke skal være med bort blir denne med egg og nøtter. Blir flere oppskrifter å velge mellom da.

For å lage denne fruktkaken, som jeg har døpt om til Sommerkake, trenger du først en nøttebunn: 

Sommerkake


Til nøttebunnen trenger du:
40g mandler
12g toro kake miks
2 stk eggehviter (60g)
60g sukker

Slik gjør du:

Ovnen settes på 180 grader. Mandler og mel has i en matprosessor og hakkes godt.
Eggehviter piskes med halvparten av sukkeret til stiv marengs. Bruk gjerne romtempererte egg og begynn med lav hastighet for så å øke når det begynner å skumme.
Tilsett resten av sukkeret litt etter litt og visp det inn.

Vend så mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott.

Fyll en 22 cm kakeform, smurt eller bakepapir kledd kakeform.
Stekes midt i ovnen ca 20 - 30 min. Avkjøl.

Nøttebunnen kan du gjerne fryse uten vaniljekremen:)

Mens den får avkjølt seg kan du begynne med vaniljekremen. Du kan godt bruke kjøpt, men det tåles ikke av meg pga melk.

Til vaniljekremen trenger du:
1 vaniljestang
2 dl + 1/2 dl usøtet soya melk
3/4 dl alpro soya (som kan piskes)
55g sukker
30g eggeplomme (ca.2 eggeplommer)
20g maizenna (2ss)

Slik gjør du:
Vaniljestangen deles i to og frøene skrapes ut. Ha så 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en liten kasserolle. (Den må ikke være den minst for den skal ikke være mer enn halvfull) Dette røres sammen til kokepunktet.
Resten av melken has sammen med maizenna i en bolle og mikses lett sammen, visp så inn eggeplommen med maizenna blandingen.

Hell så 2/3 deler av den varme vesken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører godt.

Så skal alt tilbake i kasserollen. Nå skal blandingen koke opp og små koke i ca 1 minutt mens du passer på å røre godt med en håndvisp slik at den ikke brenner seg. Den vil nå bli tykk. Blir den klumpete kan du f.eks bruke stavmikseren. Den er like god. Blir den brent må du dessverre begynne på nytt.

Ta nå ut vaniljestangen, og hell kremen over i en bolle. Vi skal hele den direkte over nøttebunnen. Og sette den i kjøleskapet.
(Ellers må du avkjøle den raskt og dekke med plast før den has i kjøleskapet)

Pynt så med frukt som du liker. Jeg har brukt appelsin, jordbær, bringebær, kiwi, litt multe og pyntet den med blad sjokolade.

Dvs at vi smeltet sjokolade over vannbad og penslet på baksiden av blad et tykt lag med sjokolade. Lot dette tørke først i kjøleskap så på benken før vi dro av sjokoladen. Det ble nydelige avtrykk etter nervene på bladene. Bare husk å bruke blad som ikke er giftige!
Det som er av bildet her er sjokolade som er smeltet på et mellomleggs papir og rullet etter det har begynt å stivne litt.

Kaken ble godt mottatt av alle som smakte den. Jeg brukte en større form enn det som var foreslått, det gjorde ingenting, men den ble dog ikke høy. Fra bilde i boka er den heller ikke høy i 22 form.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bare hyggelig om du legger igjen en kommentar;)