lørdag 17. august 2013

Helstekt kylling med et hint av Asia

Elsker helstekt kylling, så enkelt trenger bare en time i ovnen ellers er det ikke mye jobb. Perfekt å sette på rett før du hjelper barna med leksene. Den trenger egentlig ikke mere enn olje, hvitløk, salt og pepper, men noen ganger må man avansere litt. Vel understreker litt.
Godt var det og dette lager jeg ofte. For meg å være i alle fall:)

Her kommer oppskriften;
 

Helstekt kylling med et hint av Asia

 
Du trenger:
1 rå kylling
1/2 sitron
3 ss olivenolje
1/2 chili uten frø
1 ss hakket ingefær
litt urter jeg brukte koriander og oregano (ikke vanlig med det siste urten i asiatisk mat)
1 fedd hvitløk
 
Slik gjør du:
 
Sett ovnen på 180 grader.
 
Hakk chili med sjarlottløken. Hakk urtene. Rensk ingefær og hakk den også i små biter. Bland alt med olivenoljen. Smør på kyllingen. Dryss litt havsalt over kyllingen.
 
Del en halv sitron i 4 biter og legg inn i skroget.
 
Putt kyllingen i ovnen. Jeg bruker den midt i ovnen. Den skal være her i 60 min. La den få hvile 10 minutter før du serverer den.
 
Kyllingen blir ekstra saftig med sitronbåtene i skroget:)) Prøv selv og døm etterpå:))
 
Server med en grønnsalat(isberg, rapid salat, stangselleri, vårløk, sukkererter, pinjekjerner og mais. Gjerne med en vinagrette  (3 deler olje og 1 del eddik, dette blandes med for eksempel.) (litt honning, salt og en dæsj med mango/ananas chilisaus)
 
 






 
Til sausen trenger du:
 
 
1 boks kokosmelk
1-el 1/2 sjarlottløk
2 fedd hvitløk
2 ss soyasaus
2ts thai red curry

 Slik gjør du:
Hvitløk og løk stekes blnke i litt olje. Så har du i red curry og lar det surre i 1 minutt lengre før du har i resten. La det små koke litt til det tykner. (
Går det for sent har du 1 ts maizenne med litt vann.)

Hadde kanskje sett litt bedre ut med å ha dekt opp skikkelig, men maten smakte aldeles fortreffelig. Ikke alltid tid til å bruke fine fat så her har vi kasserollen frem og aluminiums formen... Du får dekke finere du:))

 

Kantarellsuppe

I skogen finner de heldige gull blandt den grønne skogen, men hva lager man av sånt? Heldigvis finnes det masse oppskrifter, uheldigvis har man ikke mengder av kantareller å prøve ut de forskjellige oppskriftene, men liker du suppe er denne oppskriften kjempe god. Det er jo greit å prøve litt forskjellig. Her kommer en nydelig suppe for 2, forrett for 4, denne oppskrifter har jeg funnet her. Den er justert til en melkefri versjon.


Kantarellsuppe




Du trenger:
 
2 stk sjarlottløk
200g kantareller
6 dl kylling buljong
1,5 dl soya matføte
litt sitron
salt og pepper
margarin uten salt og melk
2ts maisenna
3 sukkererter
(en god olivenolje, kan ringle over tilslutt)


Slik gjør du:
Rengjør kantarellene med en liten kost, og skjær bort det som har blitt stygt. Del den i mindre biter og hakk løken i småbiter. Dette stekes med margarin til væsken i soppen er fordampet.
Ha så i buljong og fløte. La det små koke i 10 min.

Bland maisenna med litt vann, kok opp suppa og la den små koke noen minutter for å få bort mel smaken.

Ta ut litt av kantarellene , så bruker du stavmikseren på resten av suppa. Kok opp smak til med sitron, salt og pepper. Øs opp i suppeboller og pynt med sopp og sukkererter skjært på skrå.

Server gjerne med et godt brød til. Dette var kjempe godt og lages igjen!



onsdag 14. august 2013

Pavlovarull med is og karamell


 Hei alle sammen. Nå har det kommet så langt at jeg drømmer om kaker, i alle varianter. Har lyst til å prøve alt! Drømmen er jo en dag å livnære meg på dette, men den veien er dessverre langt unna enda. Men drømme må man jo ha lov til:) Her er ei nydelig iskake med marengs. Dekt med hjemmelaget karamellsaus, rips og sitronmeliss blader. For å si det slikt, det ble ingen smakebit på mannen, det var tomt! Han mente selvfølgelig at neste gang måtte han få et stykke først.. Men passer seg liksom ikke å servere en kake som allerede er tatt av:D
Håper dere finner inspirasjon i oppskriftene som kommer, og at dere ser at det går an med intoleranser og likevel spise gode kaker. Dessverre er denne kaken med egg, men snart kommer jeg med bursdagskaker som er uten egg. Lillegutt skal feire at han ble 8 år i sommerferien. So stay tuned.
Som dere ser har denne kaken fått seg tre ulike navn, men navnet skjemmer ingen. Nydelig god kake, spises raskt og i et selskap på 7 ble det ingen rester.



  Karamellisrull med rips. 




 
Du trenger:
4-5 eggehviter
1 ts edikk
2 ts maisstivelse
2,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
 
Tofuline vaniljeis (soyais)
 
 
Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader og kle en langpanne med bakepapir.
Ha bakepapiret litt opp over sidene og klipp i hjørnene for at det lettere skal formes.
Visp eggehvitene og eddik til fast skum.
Ha så i halvparten av sukkeret gradvis, men maskinen går.
Resten av sukkeret blandes med vaniljesukker og maisstivelse før du har det i blandingen gradvis til slutt.
Ha over på bakepapiret
 og stek i 15 min.
 
Ta ut og strø sukker over, snu den over på et annet bakepapir slik at bunnen kommer opp.
 
Mens kaken hviler seg tar du opp isen og kjører den litt med miksmasteren for å gjøre den lettere å jobbe med.  Smør utover isen raskt og rull kaken sammen fra langsiden.
Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og sett i fryseren.

Så lages karamellen. Det er akkurat sammen oppskrift som i karamellkaken fra Klinga.


Ta kaken opp fra fryseren og ringle over med karamell. Den vil stivne veldig raskt.
Jeg pyntet med allerede frosne rips klaser. Sitronmelissen har du på rett før servering.

Denne kaken hadde også kledd noe salt.

lørdag 10. august 2013

Karamellkake ala Klinga

Oliver har fått dilla på karamell og jeg fikk sinnsykt lyst til å lage en karamellkake. Men i og med at han ikke sulle være med ble dette en kake med egg. Bruker du en paibunn kan du godt bruke fyllet her. Denne ble aldeles nydelig, men den er best den først timen etter du tar den i fra kjøleskapet. Her har du nøtter og sjokolade i bunnen, så et lag med deilig karamell dekket med salte nøtter. Mmmm ikke en bit må gå til spille. Dette er en kake som du ikke greier så mange biter av, men du vil gjerne spise flere:)
 
 
 
 
 
Du trenger til bunnen:
3 eggehviter
100g sukker
100 g valnøtter
100g sjokolade, planmill melkefri sjokolade


Til fyllet:
3ss sirup
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
300g sukker
6ss vann
7ss melange uten melk og salt
7ss alprosoya
 
 
Slik gjør du:
forvarm ovnen på 175 grader og pisk eggehvitene til de begynner å skumme. ha så i litt og litt sukker til du har en nydelig marengs.
Grovhakk sjokolade og valnøtter å bland dette forsiktig i marengsen.
Ha alt i en godt smurt form på om lag 26 cm i diameter.
Så i ovnen i ca 35-40 minutter. La den avkjøle seg.
 
Så lager du karamellen.
Ha sukker, vaniljesukker, vann, salt og sirup i en kasserolle med tykk bunn. Rør til sukkeret er oppløst og så la det koke til det begynner å tykne og skifte til mørkere farge. Ta glassprøven ved å la en dråpe komme i et glass vann, kan den formes til en kule er den ferdig. Ta av fra varmen og ha så i melange og soya fløte. Dette bruser, så vær forsiktig.
Rør det godt sammen. La det få kjøle litt av før du har det over kaken. Da må du huske å ha på ringen rundt kaken.
Vil du ha over nøtter, rister du litt salte peanøtter og litt pistasje og har over før du setter den i kjøleskapet i ca 4 timer.

 

Dåpskake for alle.

I morgen er det dåpsdag for Olivia, og vi har blitt så heldige å bli spurt om vi ville være faddere for henne. Selvsagt ville vi det. Og en liten prinsesse trenger ei lita prinsesse kake.
Selve kaken er en crazy cake, glutenfri, uten melk og glutenfri. Og fyllet er smørkrem med sjokolade og et lag med aprikossyltetøy. Før jeg hadde over sukkerpasta, ble kaken dekket med et lag med amerikansk smørkrem. Fornøyd med resultatet, men smaken gjenstår å se.
 
 


Sukkerpastaen kjøpte jeg på ciro, i rosa og lilla. Utstikkerne til navnet er også kjøpt der.
Oppskriften jeg brukte til bunnen er hentet hos detsøteliv, crazy chocolate cake. Brukte glasuren som står på oppskriften til fyll. Men i stede for smør, brukte jeg melange uten melk og salt.
Røren delte jeg i en form på 26 cm og en på 18 cm. Og stekte den 40 min i stede for 30.

I tillegg lagde jeg cake pops av crazy cake oppskriften her. I stede for semper, brukt jeg torokakemiks. Blandet den med amerikansk smørkrem. Duppet de i sweet melts blandet med litt delfia fett. Lagde smukker av sukkerpasta.
Skal skrive ned oppskriften etter hvert, men foreløpig har dere linker til hvor jeg har plukket de ulike elementene.

Så nå er det bare å vente på morgendagen. Tror vi har alt under kontroll, og så lenge ingen strømpebukser ryker er alt i boks.

fredag 9. august 2013

Karridressing til kylling

Min tidligere sjef Laila hadde personalet med til hennes hytte hvor vi enten hadde personal møte eller planleggingsdag, husker ikke helt, men det jeg husker var at hun serverte kyllingsalat med karridressing. Nå har jeg ikke hennes oppskrift, men smakte meg frem til en som jeg mener ikke var så langt unna i smak. Mat er min måte å huske på, og når jeg tenker på karridressing tenker jeg på henne. Hun var den beste lederen jeg noen gang har hatt og selv om jeg var heldig å ta over hennes jobb, greide jeg ikke helt å fylle hennes "sko". Hun var og er et unikum. Et herlig menneske!
Vel her er i alle fall oppskriften på karridressing.






Du trenger:
1 pk majones
1 ts karri
en klype salt
2 ss soyayoghurt (i blandet litt honning)
1 fedd hvitløk (Halver hvis du ikke er kjempe glad i hvitløk)
1 neve frisk basilikum.

Slik gjør du:
Hakk hvitløk og basilikum i små biter, bland sammen resten av ingrediensene.
Server ved siden av en grønnsalat med lunkene kyllingbiter, med litt fusilli pasta. (Husk glutenfri hvis noen har cøliaki).

Her ble det servert helstekt kylling ved siden av. Dagen etter ble restene brukt til en kyllingsalat, med pennepasta(tom for fusilli) bladsalat, mais, tomat, ristet pinjekjerner og bacon. (Bildet ble ikke så bra, men den smakte helt nydelig) Her blandet jeg inn dressingen.
Hvis du vil blander du salaten med dressingen, men husk at dressingen her inneholder egg i tilfelle noen ikke tåler det.


torsdag 8. august 2013

Chicken nuggets

Mc Donalds er en times kjøretur unna oss og vi spiser der sjelden. Men det betyr ikke at vi ikke kan lage Fast Food hjemme. Dette er kanskje ikke den middagen jeg anbefaler dere å spise oftest, men en gang i bland kan det vel ikke skade noe. Fritert mat er og vil bli fylt med olje, men farlig godt en gang i blant. Jeg fant en gang en glutenfrifrityr miks fra santa maria, men den er ikke å oppdrive rundt mine trakter, så her har du en enkle oppskrift på hjemmelaget tempuradeig. Og med en frityrkoker har du hjemmelaget nuggets på no time.




 Du trenger:
3,5 dl Farris
2 1/2 dl toro mel
1 dl maizenne mel
2 ss bakepulver
salt og eventuelt pepper
Kyllingfileter 4 stk

Slik gjør du:
Bland sammen ingrediensene, og la det stå i 10 min. Bland i kyllingbitene og sett på frityrstekeren. Når den når maks temperatur ca 190 grader har du 5-6 biter i. Følg med til den får en fin gylden farge. Hvis bitene sitter fast i risten slår du lett på undersiden av risten slik at de løsner. Legg bitene på en serviett eller et kjøkkenpapir og fortsett med flere.

Denne deigen kan også brukes til grønnsaker, løkringer, banan og fisk.

Ha gjerne litt dipp eller saus du liker til.